Pivní kultura na úrovni: Jít pít do dna do Dna pytle

Vystoupíte-li z jedenáctky na zastávce Vinohradská tržnice a přejdete silnici, narazíte na pivnici jménem Dno pytle – jednu z nejvíce okouzlujících pražských hospůdek. Na čepu najdete nejčastěji osvědčené české minipivovary Clock (Podštejn), Hendrych (Vrchlabí), Albrecht (Frýdlant), Mazák (Dolní Bojanovice) a Permon (Sokolov). Skutečným trhákem jsou pak nejrůznější bavorské dobroty: märzeny, bocky (doppelbocky a eisbocky), weissbiery, rauchbiery, kellerbiery.

12299623_10208269195034358_1523772999_o

Týden co týden zde soudky z Bavorska narážejí a točí tzv. samospádem – vezmou dřevěný sud, narazí kohout a pivo teče samo tak, jak ho pan sládek a pánbůh stvořili. Doporučuju dopřát si k tomu na zakousnutí jemnou německou klobásu. Bockwurst i rostbratwurst jsem ochutnal a nelitoval jsem.

12278112_10208269194834353_521689631_n

 

Jestliže tu chvíli po otevření ještě panuje klid jak v Pytlíkově příbytku, s přibývajícími hosty, šrumotem  a cinkáním sklenic začne prostředí uvnitř připomínat spíš krčmu U Skákavého poníka. Jedním z těch, kdo si tu občas vyrazí z kopýtka, je i autor Oprásků sčeskí historje, který si tu po jedné povedené pijatice zapomněl masku Zmikunda a ta už zůstala součástí interiéru.

12286982_10208269194994357_378789867_o

 

Na výčepu i stěnách, kam až oko dohlédne, všude se vyjímají rozmanité půllitry nebo vypité láhve. Je to sbírka trofejí, málem jako na Konopišti. Zaujetí, s jakým se Dušan Makovský a Jan Zajac, majitelé pivnice, o svůj podnik starají, dokládají krom výše zmíněného také jejich vlastní recepty, jež pak jen pro Dno pytle připravuje minipivovar Chotoviny. Aktuálně točený „Chernobyl MCMVXXXVI Post-apocalyptic Bitter Ale“ je dost možná nejhořčejším pivem, co kdo kdy v Čechách uvařil, podle pana Zajace je „Opravdu hodně hořké. Hořké jako radioaktivní mrak. Hořké jako jeho následky.“ Se svými 155 IBU (international bitter units – mezinárodní jednotky hořkosti) je téměř čtyřikrát hořčejší než plzeňská dvanáctka. Přesto jej mohu jen doporučit jako skutečnou raritu a delikatesu (pít hezky zprudka!).

12278121_10208269194754351_205006393_n

Před Chernobylem nabízený „Taj Mahal IPA“ byl zase inspirován dvě stě let starou britskou recepturou původních IPA koloniální éry. Nevím, jak je to možné, ale skrývalo se v něm jakési mocné kouzlo. Přísliby orientu, skřípání dřevěných lodních palub i síla námořníků stoupaly z každé sklenice. Takové pivo vás naplní sebevědomím a otevře smysly do všech stran. Domů jsem potom nešel, ale plul, rozrážel jsem noční pražský vzduch asi tak jako viktoriánské koráby rozrážely kdysi hladinu Indického oceánu. Z paluby Opilého korábu uzřel jsem Prahu Jindřicha Štýrského, Prahu surrealistickou. Je pravděpodobné, že Taj Mahal uvaří někdy znovu. Buďte připraveni.

12273122_10208269194794352_2052601715_n

Jiří Andrs, beerblogger